Hypotheekvormen

HYPOTHEEKVORMEN
Wij bekijken graag welke hypotheekvorm het allerbeste bij jou past.

Aflossingsvrije hypotheek
De naam zegt het al, de aflossingsvrije hypotheek los je niet af. Je betaalt alleen rente over het geleende bedrag, oftewel over de hypotheekschuld. Dit doe je elke maand gedurende de looptijd van de hypotheek. Het rentebedrag dat je elke maand betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek, blijft gelijk omdat je tijdens de looptijd niet aflost. De rente wordt dan vastgezet voor een bepaalde periode. Je kunt ook kiezen voor een variabele rente. Dan wisselt het te betalen maandbedrag. Dat kan natuurlijk iets minder zijn maar ook iets meer. De hypotheekschuld blijft gelijk omdat je tijdens de looptijd niet aflost. De schuld moet je uiteindelijk wel terugbetalen. Dit kan met spaargeld, als je dat te zijner tijd hebt. De hypotheekschuld aflossen kan bij een aflossingsvrije hypotheek ook tussentijds, voor het einde van de looptijd. Je kunt ook terugbetalen door jouw huis te verkopen. Als de verkoop van het huis niet genoeg oplevert, dan houd je een restschuld over.

Annuïteiten hypotheek
Een annuïteit is een periodiek vast bedrag. Met de Annuïteitenhypotheek betaal je dan ook elke maand een gelijk bedrag. Bij een annuïteitenhypotheek bestaat vaste maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Deze maandlast bestaat in het begin van de looptijd uit veel rente en weinig aflossing. Naar mate er meer is afgelost, wordt de rente lager. Richting het einde van de looptijd bestaat de maandlast dan ook uit veel aflossing en weinig rente. Aan het eind van de looptijd van de annuïteitenhypotheek is de hypotheekschuld volledig afgelost.

Annuïteiten hypotheek


Lineaire hypotheek
Lineair betekent rechtlijnig. Bij een lineaire hypotheek betaal je het geleende hypotheekbedrag in gelijke maandelijkse bedragen terug. Per maand wordt er rente berekend over de schuld die steeds verder afneemt. Bij een lineaire hypotheek wordt na elke maand aflossing het rentebedrag steeds een stukje lager. Per maand betaal je in het begin van de looptijd dus meer dan aan het einde. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.Spaar/Leven/Beleggingshypotheek

Bij een spaarhypotheek, levensheyptheek of beleggingshypotheek betaal je maandelijks:

 • rente over de hypotheekschuld
 • géén aflossing van de hypotheekschuld
 • een premie voor een levensverzekering, spaarrekening of beleggersrekening.

Aan het einde van de looptijd van de spaarhypotheek los je de hypotheek af:

 • in één keer bij een hypotheek met gegarandeerde uitkering op de einddatum
 • niet helemaal als de resultaten van de opgebouwde premies tegenvallen. Je kan dus blijven zitten met een restschuld.

Bij de Spaarhypotheek: Belastingvoordeel over gespaarde bedrag

Gespaarde bedragen bij een spaar hypotheek zoals hierboven genoemd, moet je met de rente opgeven aan de belastingdienst. Het wàs mogelijk het gespaarde bedrag binnen de hypotheek belastingvrij op te bouwen. Hiervoor gelden nog de speciale clausules:

 • KEW: Kapitaalverzekering Eigen Woning
 • SEW: Spaarrekening Eigen Woning
 • BEW: Beleggingsrekening Eigen Woning.

Dit geldt alleen voor mensen die:

 • vóór 1 januari 2013 een eigen huis hadden èn
 • met een levensverzekering, spaar- of beleggersrekening èn
 • de KEW / SEW / BEW clausule hiervoor al hadden.


Ondernemershypotheek

De naam zegt het al, De ondernemershypotheek is een hypotheek voor ondernemers. Ben je een DGA of Zelfstandige, dan hoor je hier uiteraard ook bij. De ondernemershypotheek (of DGA Hypotheek of Zelfstandigen Hypotheek) is beschikbaar voor iedereen die zelfstandig ondernemer is. Anno 2019 zijn de mogelijkheden voor ondernemers sterk verbeterd en dus ruimer geworden. De Ondernemershypotheek is een lening om een woning te kopen of te verbouwen. Deze hypotheek kun je ook afsluiten om een bestaande lening voor jouw woning bij een andere bank over te sluiten. Meer weten? Bel (072) 20 29 146 of maak hier een afspraak .